elektrische fiets

Nog mobieler met een lichte elektrische fiets

Als jij een e-bike wilt kopen, dan heb je de keuze tussen een standaard fiets en een lichte elektrische fiets. Heb je nog nooit met een elektrische fiets gereden, dan zal je direct opvallen hoe zwaar deze is. Een standaard fiets zonder motor en accu is gemakkelijk 6 tot 8 kilo lichter en dat merk je als je met de fiets aan de hand loopt of deze moet dragen. Uiteraard hoef je niet voor een lichte elektrische fiets te kiezen, maar het zal in veel situaties wel een uitkomst bieden. Lees hier verder en bepaal zelf of jij baat hebt bij een paar kilo’s minder.

Wat is een lichte elektrische fiets?

We spreken van een lichtgewicht e-bike als deze 20 kilo weegt of minder. Een standaard e-bike heeft een gewicht van tussen de 23 kilo en 28 kilo en de ultra lichtgewicht fietsen die worden verkocht zijn slechts 13 kilo. Er zijn ook veel lichtgewicht vouwfietsen te koop, waardoor je deze nog gemakkelijker opklapt, wegzet en weer uitklapt. Elektrische kinderfietsen zijn eigenlijk altijd lichtgewicht, zodat kinderen er ook gemakkelijk mee kunnen lopen of de fiets kunnen tillen. Voor ouderen of mensen met verminderde kracht kan het ook een uitkomst zijn.

lichte e-bike
Aan de buitenkant van de fiets is het gewicht inschatten vaak lastig

Wanneer heb je een lichte fiets nodig?

Niet iedereen heeft een lichte elektrische fiets nodig. Gebruik je deze om van je schuurtje naar je werk te fietsen en weer terug, dan hoef je je fiets waarschijnlijk nooit te tillen. Als je wel vaak in een situatie bent waarin je je fiets moet tillen of ermee moet lopen, dan maakt een lager gewicht je veel mobieler. Hier vind je enkele voorbeeldsituaties waarin een lichte elektrische fiets wel aan te raden is.

Voor mensen die veel reizen

Reis je vaak met de trein, bijvoorbeeld van en naar je werk of van en naar school? Dan is een lichtgewicht elektrische fiets veel gemakkelijker mee te nemen in het openbaar vervoer. Ook de trappen van het station ga je dan veel gemakkelijker op en af. Er zijn ook lichtgewicht vouwfietsen, ideaal voor iedereen die veel met het openbaar vervoer reist.

Voor mensen die de fiets vaak op de auto binden

Een lichte elektrische fiets is ook veel gemakkelijker op of aan de auto te zetten. Ben jij iemand die veel met de fiets op pad gaat, bijvoorbeeld naar het bos of op vakantie, dan doe je hem vast op de fietsendrager. Als je daar elke keer een fiets van 28 kilo op moet tillen, dan vraag je jezelf vast af waarom je geen lichte elektrische fiets hebt gekozen.

De trappen op en af

Staat je fiets in de kelder of woon je in een appartement en neem je je fiets mee de trap op? Dan is een lichte elektrische fiets echt een uitkomst. Deze til zo op en je duwt hem veel gemakkelijker voor je uit dan een zware fiets. Deze verbeterde mobiliteit is op de trap ook bijzonder handig.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *