Er zijn veel soorten oldtimers. Elk klassieke voertuig heeft een eigen reden waarom het zo’n mooie automobiel is. De echte liefhebbers hebben dan ook één of meerdere oldtimers die ze hun favoriet noemen. Als je echter net achter je liefde voor oldtimers komt, kan het lastig zijn te beslissen welk model bij jou past. Ben je geschikt als eigenaar en hoe zorg je voor je klassieker?
Alhoewel een mooie oldtimer in je bezit hebben veel blijdschap met zich meebrengt, zijn er ook obstakels. Vaak wordt de tijd en moeite onderschat die een liefhebber in zijn voertuig steekt. Als je een mooie oldtimer op het oog hebt, is het belangrijk om van tevoren te weten wat je allemaal kunt verwachten.
Grondig en zorgvuldig onderhoud
Misschien wel de grootste uitdaging is het onderhoud. Dan ligt het er echter wel aan wat de staat van jouw auto is. Toch zijn er een paar belangrijke punten waaraan je je moet houden. Zo zorg je ervoor dat jouw oldtimer in goede staat is en blijft. Om te zorgen dat je voertuig in goede conditie blijft, moet je enigszins kennis hebben over het model. Je zal er af en toe zelf aan moeten sleutelen, zodat de kosten laag blijven.
Vooral kwetsbare onderdelen hebben de juiste verzorging nodig. Ook zijn losse onderdelen steeds lastiger om te kopen, aangezien het hier draait om auto’s die al 25 jaar of langer uit productie zijn. Daarom is onderhoud enorm belangrijk, zodat alle onderdelen intact blijven. Zolang je veel van je oldtimer zelf weet te repareren, zal je dit enorm veel geld kunnen schelen.
Verzeker je oldtimer
Oldtimers zijn een dure hobby, dus elke eigenaar wilt ervoor zorgen dat het voertuig goed is verzekerd. Om een oldtimerverzekering af te sluiten, zul je van tevoren onderzoek moeten doen, zodat je weet welke soort verzekering bij jou past. Om in aanmerking te komen voor een oldtimerverzekering moet je al aan vaste voorwaarden voldoen, waarbij de verzekeraar ook zelf nog voorwaarden vaststelt.
Een reguliere autoverzekering verschilt dan ook enorm van een oldtimerverzekering. De verzekeraar kan bijvoorbeeld eisen dat de oldtimer niet als eerste vervoermiddel wordt gebruikt, maar puur een hobby is. Ook is er een minimaal en een maximaal aantal kilometers die de auto moet hebben gereden om in aanmerking te komen.
Wees geschikt om te rijden
Misschien gaat in een normale auto rijden je zeer makkelijk af, maar dit is niet altijd het geval bij klassieke auto’s. Eens in de zoveel tijd verdwijnen onderdelen van oude modellen, terwijl nieuwe modellen weer allerlei nieuwe foefjes krijgen. Een auto uit 1920 had bijvoorbeeld geen autopiloot.
Voordat je kan rijden in een oldtimer, moet je weten wat voor soort auto je bestuurt. Er zijn enorm veel dingen die anders zijn, naarmate de auto ouder wordt. Zo kost schakelen in een oldtimer vaak extra rijervaring. Denk er ook om dat de meeste oldtimers niet boven de 100 km/u uitkomen, dus het wordt voor de beginnende automobilist een uitdaging om op de snelweg te rijden. Daarom is een oldtimer verzekering afsluiten zeker aan te raden!
Geef een reactie