voordelen van carpoolen

Carpoolen

door

in

De voordelen van carpoolen, waarbij enkele chauffeurs afspreken om één of meerdere keren een autorit te delen, zijn legio. We zetten de belangrijkste even op een rij.

Kostenbesparing

Carpoolen, dat vooral populair is bij woon- werkverkeer, is in de eerste plaats een manier om te besparen. De kosten van de verplaatsing worden immers gedeeld door de deelnemers, hoe meer deelnemers hoe goedkoper de rit uiteindelijk wordt.
Meer en meer bedrijven promoten het carpoolen onder hun werknemers. In België worden ze hier ook toe aangezet d.m.v. fiscale stimuli.

Milieu en klimaat

De klimaat problematiek is brandend actueel en ook hier biedt het carpoolen enkele significante voordelen. De elektrische auto is nog lang niet in de meerderheid op onze wegen en dus betekent elke uitgespaarde autokilometer ook een besparing van de CO² uitstoot.
Ook het milieu geniet mee dankzij een lagere uitstoot van fijnstof én minder geluidsvervuiling.

carpoolen
Wat zijn de belangrijkste voordelen van carpoolen?

Files en parkeren

Elke bestuurder wordt er wel eens mee geconfronteerd en niemand houdt ervan, files! Zoals hierboven reeds aangehaald wordt carpooling door bedrijven gepromoot. De bereikbaarheid van bedrijven voor hun werknemers wordt door de al maar groeiende files een steeds groter wordend probleem. Daarnaast heerst op veel bedrijventerreinen ook een nijpend gebrek aan parkeergelegenheid. Goede werkkrachten aantrekken en houden is hierdoor geen sinecure.
Carpoolen wordt dan ook gezien als een belangrijk deel van de oplossing.

Ook nadelen?

Zijn er dan alleen maar voordelen aan carpooling? Neen, uiteraard zijn er ook wel enkele nadelen te bedenken.
Zo kan carpooling een beperking van de flexibiliteit betekenen. Je kan immers niet zomaar beslissen dat het genoeg is geweest voor die dag en naar huis vertrekken. Omgekeerd is het ook niet mogelijk om een uurtje langer te werken of moet je die late vergadering aan jou laten voorbijgaan.
Dit speelt uiteraard vooral bij werknemers met glijdende werktijden, duidelijke afspraken maken is hier de boodschap!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *