motorolie voor je auto

Het belang van goede motorolie

Pakweg dertig jaar geleden was het gemakkelijk: je had twee soorten motorolie – namelijk 10W-40 en 20W-50 – en je kon kiezen tussen minerale of synthetische olie. Daarnaast kon je ook kiezen voor een halfsyntheet. Dit laatste is nog steeds zo, maar tegenwoordig bestaan er veel meer verschillende soorten viscositeiten. Hoe weet je nu voor welke olie je moet kiezen en waarom is motorolie nou zo belangrijk? Ik vertel je erover in dit artikel.

Welke motorolie moet ik kiezen?

Allereerst is het van belang dat je kiest voor een olie van een goede kwaliteit en van een goed merk, zoals Castrol motorolie. Voor de juiste viscositeit kun je het instructieboekje van uw auto raadplegen. Bij het maken van de keuze is het bovendien van belang dat je stilstaat bij je rijgedrag. Als je voornamelijk lange afstanden rijdt, kun je het beste kiezen voor een motorolie met een lage viscositeit. Wanneer je veelal korte afstanden rijdt is motorolie met een hogere viscositeit geadviseerd.

Motorolie
Weet jij welke motorolie je moet kiezen?

De functie van motorolie

Motorolie heeft in principe vier verschillende functies. Achtereenvolgens zijn dit het smeren, het beschermen, het reinigen en het koelen van de motor. Dit zijn cruciale functies die ervoor zorgen dat de motor in gezonde staat blijft. Motorolie speelt dus een belangrijke rol in het bewaken van de kwaliteit van de motor. Dit toont nogmaals het belang van goede kwaliteit motorolie aan.

Motorolie moet eens in de zoveel tijd worden ververst. Bij auto’s die voor het jaar 2000 zijn gebouwd, is het aan te raden om de olie bij iedere 7.500 tot 15.000 gereden kilometers te verversen. Bij auto’s die na 2000 zijn gebouwd, is het verstandig om de motorolie bij iedere 15.000 tot 25.000 gereden kilometers te vervangen. Als je de motorolie ververst, ga je zuiniger op weg en heeft de motor een langere levensduur.

Ik hoop dat je dankzij dit artikel meer te weten bent gekomen over motorolie en de functie ervan. Ben je op zoek naar de juiste motorolie? Neem eens een kijkje bij Oliewereld, zij bieden verschillende soorten motorolie aan van een hoge kwaliteit, zoals Castrol 10W40.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *