trekhaak

Zelf je trekhaak monteren

Het klinkt een stuk lastiger dan dat het daadwerkelijk is. Wel moet je er van bewust zijn dat elke trekhaak auto specifiek zijn en daarom dus niet op elke willekeurige auto past. Bij elke trekhaak wordt een montagehandleiding geleverd die je nauwkeurig dient te volgen. Het is eigenlijk een soort stappenplan die je kan volgen net zoals elk ander stappenplan dat je gewend bent. Bij elke auto zit dus weer een ander soort handleiding.

Ik zal je even kort en bonding uitleggen hoe de montage bij de meeste auto’s gaat:

Stap 1: meestal begint het altijd met het demonteren van de achterbumper. Dit moet gebeuren om ervoor te zorgen dat je bij het chassis van de auto kan komen. Let wel goed op bij het loshalen van de bumper, het kan namelijk zomaar gebeuren dat het in één keer los schiet en op de grond valt.

Stap 2: meestal zijn de bumpers zo ontwikkeld dat er geen bumperuitsnede nodig is. Het komt wel voor dat het noodzakelijk is om een uitsnede in de bumper te maken zodat de trekhaak makkelijk gemonteerd kan worden. Bij dit soort gevallen is er vaak een bumpersticker aanwezig bij de trekhaak zodat je weet hoe groot de uitsnede moet zijn.

Stap 3: nu de bumper er af is kan je de dwarsbalk van de trekhaak monteren. Deze dwarsbalk  dien je met bouten vast te zetten op de door de autofabrikant aangegeven bevestigingspunten. De dwarsbalk heeft zijplaten waardoor je hem kan verankeren aan het chassis. Nu moet je eigenlijk gewoon heel goed de montagehandleiding volgen. Let goed op dat de bevestigingspunten aanwezig zijn dien je deze zelf te boren op de aangegeven plekken.

trekhaak monteren
trekhaak zelf monteren

Stap 4: zorg ervoor dat de punten waar de dwarsbalk het chassis raakt goed schoon gemaakt worden. Het moet optimaal worden schoongemaakt zodat het oppervlakte wat elkaar raakt schoon blijft.

Stap 5 – Zet de dwarsbalk vast met de hand zodat hij nog niet helemaal vast zit. Dit geeft je de ruimte om de dwarsbalk nog te verschuiven zodat hij helemaal recht gemonteerd zit. Als de dwarsbalk goed gemonteerd zit kan je de bouten vast zetten door middel van de aangegeven aanhaalmomenten die je terug kan vinden in de montagehandleiding.

Stap 6 – Als de dwarsbalk gemonteerd is kan je de huls monteren. De huls zorgt ervoor dat er een veilige constructie ontstaat. Let er goed op dat de bouten om de huls mee te bevestigen ook door de zijplaten van de dwarsbalk steken. Let bij het plaatsen van de huls ook goed op de aanhaalmomenten die je terug kan vinden in de montagehandleiding.

Stap 7 – Monteer de stekkerplaat op de juiste plek die aangegeven wordt in de montagehandleiding. Hiermee zorg je ervoor dat de constructie veilig is en dat je bijvoorbeeld de wegdraaibaarheid van de trekhaak kogel kan garanderen.

Stap 8 – Plaats de bumper terug op de auto zodat alle werkzaamheden gedaan zijn. Pas dan is het tijd voor het plaatsen van de trekhaak kogel. Bij het plaatsen van de kogel is het zeer belangrijk dat je de montagehandleiding volgt.

Stap 9 – Controleer of alle werkzaamheden en stappen op de correcte manier zijn uitgevoerd. Check of alle materialen zijn gebruikt en of de trekhaak goed bevestigd zit aan de auto. Het monteren van een trekhaak is een specialisme dus zorg ervoor dat je weet wat je moet doen voordat je er zelf aan begint. Of ga langs bij Vakgarage.

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *