Een koerier is iemand die allerlei soorten pakketten of andere post bezorgt en ophaalt. Dit doen ze meestal met een busje of een auto, hoewel er ook koeriers zijn die gebruik maken van een fiets.
De taken van een koerier
Een koerier uit Breda heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden:
– Het ophalen plus verzamelen van alle pakketten, post en/of andere goederen
– De snelste route uitstippelen naar het afleveradres
– Alle pakketten, post en/of overige goederen afleveren op het afleveradres
– Ervoor zorgen dat de ontvanger tekent voor het ontvangst
– Het beantwoorden van eventuele vragen die de ontvanger heeft
– Veilig en voorzichtig te werk gaan (de koerier is immers vaak onderweg)
Waar zijn koeriers werkzaam?
Meestal zijn koeriers werkzaam bij logistieke bedrijven. Een paar bekenden zijn bijvoorbeeld DHL, UPS en FedEx. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in pakketdiensten te leveren voor particulieren of andere bedrijven. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de lokale pizzeria. De pizzabezorger is namelijk ook een koerier. Veel horecabedrijven hebben tegenwoordig koeriers voor zich werken om eten en drinken te laten bezorgen bij bedrijven of de mensen thuis. Ook zijn er vele koeriers werkzaam als ZZP’er en verhuren zichzelf aan bedrijven en/of consumenten.
Hoe word ik een koerier?
Voor deze tak van sport is in ieder geval niet echt een opleiding vereist, dus eigenlijk kan iedereen wel als koerier aan de slag. Het is uiteraard wel handig als je in het bezit bent van een rijbewijs, zodat je met een auto of bestelbusje te werk kan gaan. Als je voor jezelf zou willen beginnen is het wel de bedoeling dat je jezelf inschrijft bij de Kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst. Ook is het van erg groot belang dat je jezelf zeer goed verzekerd. Er kan namelijk van alles gebeuren onderweg! Sluit dus op zijn minst een Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering (VAV) en een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) af.
Koeriers die een voertuig besturen met een laadvermogen van over de 500 kg moeten in het bezit zijn van een vergunning van de NIWO, wat staat voor stichting Nationaal en Internationaal Wegvervoer-Organisatie. Dit komt door de WWG, wat weer staat voor Wet Wegvervoer Goederen. Zo zijn er nog allerlei andere certificaten extra te behalen voor bijvoorbeeld de bevoegdheid te krijgen dat je met gevaarlijke stoffen de weg op mag. Hoe meer je van zulk soort certificaten in je bezit hebt, hoe breder inzetbaar je wordt en dus meer werk kan krijgen en/of makkelijker werk kan vinden.
Geef een reactie