Electrische auto parkeerplaats

Op vakantie met je elektrische auto?

door

in

Met jouw elektrische auto naar werk en weer naar huis is niet zo moeilijk. Hoogstens moet je een vrije laadpaal in de woonwijk zoeken. Maar met zo’n auto op vakantie? Daar hebben veel mensen nog vraagtekens bij. Want kan dat eigenlijk wel? En waar moet je allemaal op letten? Onze redactie zocht het voor je uit.

Laadpalen in Nederland

Ons eigen land heeft de hoogste concentratie van laadpalen in Europa. Een vakantie in Nederland is dus prima te doen met een elektrische auto. Helaas hebben nog lang niet alle campings en vakantieparken een eigen laadpaal, maar er is altijd wel een tankstation met laadpalen in de buurt. Of je nu naar het strand, de Waddeneilanden of de Veluwe gaat. 

Bovendien kun je gewoon jouw eigen laadstekker gebruiken, de Type 2-stekker. Die is in heel Nederland gebruikelijk.

Zonvakantie in Zuid-Europa

Veel mensen kiezen voor een zonvakantie in Zuid-Europa. Mooi weer, schone stranden, lekker eten en de hele dag kunnen ontspannen. Klinkt dat ook als jouw droomvakantie? Dan moet je je met een elektrische auto wel extra voorbereiden.

Want in Frankrijk en Italië waren lange tijd de Type 3-stekkers voor elektrische auto´s gebruikelijk. Door Europese wetgeving mag dat niet langer en moeten alle oplaadpunten een Type 2-stekker aansluiting krijgen. Maar het vervangen van die oplaadpunten gaat erg langzaam. Neem naar Frankrijk of Italië dus altijd een Type 2-stekker én een Type 3-stekker mee! Tip: ook als je via Frankrijk naar Portugal of Spanje rijdt, raden we jou aan beide stekkers mee te nemen. Niemand kan namelijk door Frankrijk rijden zonder minstens twee keer te tanken. En zul je zien dat niet de ene laadpaal aan de snelweg een Type 3-stekker vereist…

Op autovakantie in Scandinavië of de Alpen

Wil je op autovakantie in Scandinavië of de Alpenlanden? Noorwegen heeft net zo´n goeie dekking als Nederland. In de Alpen vind je ook veel laadpalen, maar wel iets minder. Gelukkig zijn Type 2-stekkers in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland de standaard. Toch moet je goed opletten bij welke laadpalen jij terecht kunt. Want jouw gemiddelde actieradius ligt in de Alpen een stuk lager dan in Nederland. Dat komt doordat rijden in de bergen meer energie kost. Houd er dus rekening mee dat je minder ver kunt rijden voor je weer moet tanken.

Toeristische routes in de Alpen hebben vaak wel een volledige dekking voor de elektrische auto. Zoals de Grand Tour in Zwitserland. Houd er wel rekening mee dat je in de zomervakantie niet bepaalt de enige elektrische rijder bent! Zoek dus voor de zekerheid ook laadpalen in de buurt van de Grand Tour. Dan kun je lange rijen vermijden.

Tot slot: check jouw laadpas

Waar in Europa je ook op vakantie wilt, met één ding moet je altijd rekening houden: jouw laadpas. Grote aanbieders van snellaadnetwerken zijn Allego, Inoity en Fastned. Alledrie accepteren vrijwel alle Europese laadpassen. Controleer wel even of dit ook voor jouw specifieke laadpas geldt!

Daarnaast wordt een deel van de snellaadstations langs snelwegen door andere aanbieders gebouwd. Zoals Tesla, Aral en Total. Bij deze stations kun je slechts met enkele laadpassen terecht. Zoek dus van tevoren uit of jij hier ook kunt opladen. En wat nou als de Aral naast jouw vakantiepark jouw laadpas niet accepteert? Dan kun je kiezen: omrijden naar een laadpaal van Fastned of een extra laadpas kopen die wél werkt bij de Aral. Voor een actuele lijst welke laadpas door welke aanbieder wordt geaccepteerd, kun je het beste even googlen. Die lijst verandert namelijk continu.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *