autoverzekering vergelijken

De auto verzekering, wat moet u er allemaal over weten?

door

in

Wanneer u een nieuwe auto heeft aangekocht zijn er verschillende zaken waar u graag de nodige aandacht aan zult willen schenken. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat u voor uw auto steeds een bepaalde verzekering zult moeten afsluiten. De auto verzekering is een verzekering die in verschillende vormen bestaat, maar die op de lijst is terug te vinden van de wettelijk verplichte verzekeringen. Wilt u dus met andere woorden ook een auto in het Nederlandse verkeer brengen? Dan zult u in eerste instantie op zoek moeten gaan naar een geschikte verzekering om af te sluiten. U komt in ieder geval alles te weten over de auto verzekering door middel van de hieronder terug te vinden informatie.

               1.) De auto verzekering bestaat in verschillende vormen

Het eerste wat u over de auto verzekering dient te weten is dat deze kan worden afgesloten in tal van verschillende vormen. Het is bij iedereen wel bekend dat de auto verzekering een bij wet verplichte verzekering is. Met andere woorden, elke persoon die een voertuig in het Nederlandse verkeer brengt dient er rekening mee te houden dat deze op gepaste wijze dient te worden verzekerd. Van alle verschillende soorten auto verzekeringen welke op de markt zijn terug te vinden is enkel en alleen de WA-verzekering bij wet verplicht. Dit betekent echter niet dat iedereen er zomaar blind voor kiest om dit type van autoverzekering af te sluiten. Het is namelijk zo dat deze auto verzekering enkel en alleen de schade aan derden dekt.

Buiten de WA-verzekering zult u kunnen vaststellen dat een auto verzekering afsluiten nog op tal van andere manieren mogelijk is. Zo maken we nog een onderscheid tussen de beperkte en de volledige casco verzekeringen. Het gaat hierbij om auto verzekeringen die in de praktijk wel degelijk ook bepaalde schade aan de eigen auto dekken. Wanneer u ervoor kiest om één van deze verzekeringen af te sluiten kunt u rekenen op aanvullende dekkingen, maar dient u daarvoor wel rekening te houden met een (aanzienlijk) hogere verzekeringspremie.

Klik hier voor het vergelijken van verschillende autoverzekeringen!

               2.) De auto verzekering is geen vrijblijvende verzekering

Eigenlijk hebben we dit punt hierboven reeds aangehaald, maar de auto verzekering is geen vrijblijvende verzekering. De zogenaamde WA-verzekering die schade dekt aan het voertuig van derden is er dan ook één die wettelijk verplicht moet worden afgesloten. Elke auto die in Nederland wordt ingeschreven dient ten minste over deze verzekering te beschikken. We zeggen wel degelijk “ten minste” omdat u er uiteraard ook voor kunt kiezen om één van de meer uitgebreide autoverzekeringen af te sluiten. In dit geval gaat het dus om de beperkt en volledige casco verzekeringen. Ook deze autoverzekeringen beschikken allemaal over de WA-dekking, maar dan wel aangevuld met nog verschillende andere dekkingen.

Hoe dan ook, gaat u er dus voor kiezen om een auto in te schrijven in Nederland? Dan dient u er rekening mee te houden dat deze verplicht moet worden verzekerd. Doet u dat niet? Dan betekent dat, dat u in overtreding bent. U kunt daarvoor dan ook een (behoorlijke) boete krijgen. Het eerste wat u dus moet doen bij het kopen van een nieuwe auto is nadenken over de auto verzekering welke u moet afsluiten.

               3.) De auto verzekering heeft een eigen risico

Voor zo goed als alle verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze over een eigen risico beschikken. Dit is eveneens het geval voor de auto verzekering. Het eigen risico van deze verzekering beschikt over een bepaalde limiet, maar kan wel binnen bepaalde grenzen worden aangepast. Dit betekent concreet dat u ervoor kunt kiezen om het eigen risico indien u dat wenst naar boven bij te stellen. Het optrekken van het eigen risico van de auto verzekering lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, maar dat is het niet. Op deze manier kan de hoogte van de verzekeringspremie immers worden verlaagd. Dit kan er op middellange tot lange termijn voor zorgen dat uw auto verzekering veel voordeliger wordt.

auto verzekering
Een autoverzekering kiezen

               4.) De auto verzekering regelmatig herzien loont

De ene auto verzekering is duidelijk de andere niet. U dient ervoor wat de auto verzekering betreft in de praktijk dan ook rekening mee te houden dat ze kan bestaan uit menig aantal verschillende dekkingen. Niet alleen de dekkingen die worden aangeboden kunnen danig verschillen, dat geldt ook voor de kostprijs die aan de autoverzekering is verbonden. Voor de auto verzekering geldt sowieso dat ze een ongelofelijk concurrentiële verzekering is. Dit betekent dat u er altijd goed aan doet om ze te vergelijken. Alleen op die manier is het voor u uiteindelijk mogelijk om die ene auto verzekering tegen de beste prijs te kunnen vinden.

In het bijzonder is het herzien van uw auto verzekering interessant omdat het voertuig dat u heeft verzekerd ook veranderd. De auto waarvoor u de auto verzekering heeft afgesloten wordt na verloop van tijd immers uiteraard ook ouder. Dit kan ervoor zorgen dat het niet langer interessant is om ze bijvoorbeeld te laten verzekeren door middel van een volledige casco verzekering. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, wilt u zowel op korte, middellange als op lange termijn kunnen genieten van de meest interessante auto verzekering op de markt? Dan is het altijd de moeite waard om het aanbod op regelmatige basis even terug te evalueren. Zo bent u altijd verzekerd van de meest interessante auto verzekering voor uw voertuig.

               5.) Kijk ook naar eventuele extra dekkingen!

Zoals verspreid over deze pagina reeds diverse keren benadrukt is het zo dat u bij het afsluiten van een auto verzekering altijd kunt rekenen op bepaalde dekkingen. Om welke dekkingen het daarbij precies gaat is steeds afhankelijk van het type auto verzekering waarvoor u kiest. Ongeacht de auto verzekering van uw keuze, er zijn op de markt ook menig aantal andere dekkingen terug te vinden die eventueel voor u eveneens interessant kunnen zijn. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om de bestuurdersverzekering of de bijstandsverzekering. Hou er rekening mee dat deze dekkingen bij geen enkele autoverzekering standaard zijn inbegrepen. U zult deze dus (indien u dat wenst) altijd nog apart moeten afsluiten.

 

Aanvullende dekkingen op uw autoverzekering vindt u bij Diks!

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *