In veel auto’s, met name nieuwe, wordt meer en meer gebruik gemaakt van LED lampjes in plaats van conventionele halogeen varianten of gloeilampjes. Een halogeenlamp is in feite ook een gloeilamp. In de lamp zit echter halogeen gas waardoor de halogeenlamp lager meegaat en meer licht uitstraalt dan een gloeilampje. Een LED is een elektronisch component dat een bepaalde kleur licht, rood, oranje of wit, uitstraalt zodra er elektrische spanning op komt te staan. Een LED lampje heeft een zeer lange levensduur en hoge efficiëntie. Vervangen is in de regel niet nodig. Oudere en minder dure moderne auto’s bevatten nog (halogeen) gloeilampjes en die moeten om de zoveel tijd vervangen worden.
Wanneer vervangen?
Natuurlijk moet je een gloeilampje in je auto vervangen zodra deze het niet meer doet. Het is aan te raden om als je bijvoorbeeld de halogeen lamp van je linker dimlicht vervangt omdat deze het niet meer doet, ook meteen die van het rechter dimlicht te vervangen. Links en rechts gebruiken hetzelfde type lamp en aangezien ze altijd even lang gebrand hebben, is de kans groot dat als je er eentje vervangen hebt, de andere vrij snel daarna defect raakt. Hetzelfde geldt voor achterlichten of remlichten. Bij richtingaanwijzers kun je beter alleen het defecte lampje vervangen.
Waar moet je rekening mee houden?
Het hangt heel erg van het type auto af hoeveel werk het is om een lampje te vervangen. In het algemeen geldt de regel: hoe ouder de auto, des te gemakkelijker het is om een lampje te vervangen. In principe heb je geen speciaal gereedschap nodig om een lampje te vervangen. Soms heb je een kleine schroevendraaier nodig. Bij koplampen moet je meestal eerst een rubberen dop verwijderen en vervolgens het metalen klemmetje los wippen. Je moet een beetje handig zijn om het zelf te doen. Belangrijkste regel is dat je nooit iets moet forceren. Als je het lampje niet makkelijk los kunt krijgen, doe je meestal iets fout. Bij twijfel kun je het beste even bij een vak garage langs gaan.
Geef een reactie